TRGM Turku järjestää infotilaisuuden 23.5. ABC Koulukadulla klo 17:00 alkaen kaudesta 2020. Siellä kuulet lisää tästä huikeasta projektista. Tule mukaan!

Tätä kirjoittaessani ulkona on jo kevät ja alkaa pyöräily Pariisiin konkretisoitumaan. Juuri tänään kävin kirjaamassa taulukkoon mitä haluan Pariisiin saapumisemme jälkeisellä, viimeisellä yhteisellä illallisella syödä. Huh.

Palasin ajatuksissani siihen, kun itse sain kuulla tulleeni valituksi tiimiin ja kun yhteiset treenit alkoivat. Tässä muutamia juttuja, jotka omasta mielestäni ovat olennaisia projektin onnistumisen kannalta.

I Siivoa kalenteristasi kaikki ylimääräinen

Tämä projekti vie aikaa. Treenien lisäksi on suotavaa osallistua yhteisiin tapahtumiin, virallisiin ja epävirallisiin. Epävirallisissa tutustut muihin, virallisissa edustat tiimiä ja projektia. Molempia on juuri niin paljon kuin tiimi niitä järjestää.

Lasten menoja ja työjuttuja ei tietenkään voi ohittaa eikä puolison tai vanhempien merkkipäiviä kannata dissata, mutta kaikki muu ylimääräinen kannattaa siivota kalenterista. Kyse on kuitenkin projektista, jolla on alku- ja loppupäivämäärä. Kannattaa puhua tästä asiasta myös kotona, ettei projektin aikaa vievyys tule yllätyksenä.

II Sitoudu treenaamaan

Kun projekti lokakuussa alkaa, tuntuu seuraava kesä ja Pariisiin pyöräileminen kaukaiselta ajatukselta. Treenit on kuitenkin tarkkaan suunniteltu palvelemaan tarkoitusta, joten niihin kannattaa osallistua. Jos olet itse aktiivinen liikkuja ja esim. 4 tunnin kävelyt tiimin kanssa joka toinen lauantai eivät nappaa, ota ne sosiaalisena tapahtumana. Kävelyreissuilla on tarkoitus tutustua toisiin, koska siinä on aikaa vaihtaa kuulumisia ja ainakin tällä kaudella niissä harjoiteltiin jo telaketjua (järjestyksen vaihtumista pyöräillessä).

Ja niin oudolta kuin se kuulostaakin, juuri nuo pitkät kävelyt ovat ainakin itselle toimineet nimenomaan peruskuntokestävyyden kasvattamisen kannalta. Ero syksyn ensimmäisen ja kevään viimeisen kävelyn välillä on melkoinen.

III Tarjoa apuasi

Tiimeihin valitaan eri-ikäisiä ja eri ammattikuntia edustavia ihmisiä, joilla on omia harrastuksia ja taitoja, ammatillisia tai vapaa-aikaa koskevia. Kaikkien ei ole tarkoitus osata kaikkea, tarjoa rohkeasti omia vahvuuksiasi ja taitojasi tiimin käyttöön. Tiimien sisältä valitaan mm. navigointitiimi, pr- ja events -tiimi, johtoryhmä, lääkintätiimi, taloudenhoitaja, koulujuoksuprojektin vetäjä jne. Myös liike-elämän tuntemus on tärkeää, sillä kyse kuitenkin on varojen ja sponsoreiden hankkimisesta hyväntekeväisyyteen.

Tarkoitus on, että tiimi on dynaaminen, hyvin rasvattu koneisto, jossa jokainen hoitaa oman osionsa palvellen kuitenkin koko projektia.

IV Jaa ajatuksesi tiimin kanssa

Ainakin itselleni tämä projekti on ollut melkoinen vuoristorata ja omien voimavarojeni – henkisten ja ruumiillisten – hullu testi. Toisinaan on ollut tunne, että heitän hanskat tiskiin – en vain pysty tähän – mutta sen jälkeen on taas tullut joku onnistumisen kokemus, jonka voimin olen puskenut eteenpäin. Olen myös joutunut opettelemaan avun pyytämistä, sillä se ei ole minulle luontevaa. Aina olen sitä saanut ilman, että koen jääneeni kiitollisuudenvelkaa kenellekään.

Epätoivon hetkillä on ollut hyvä avautua noviiseille – ja huomata, että muillakin on ollut samanlaisia tuntemuksia. Et siis ole yksin. Kyseessä on nimenomaan joukkue, tiimi, jossa on muskettisoturihenkeä. Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta. Myös konkarit ovat tukeneet, koska tietävät itse, mitä tämän projektin läpivienti vaatii. Ja he ovat eläviä esimerkkejä siitä, että tämä onnistuu.

V Säästä sukanvarteen

Tässä projektissa maksetaan kaikki itse. Kallein yksittäinen hankinta on uusi pyörä, jonka maksu konkretisoituu jo ennen vuoden vaihdetta. Toki voit ostaa myös käytetyn pyörän, niitä on tavallisesti kaupan jo alkusyksystä. On siis mahdollista viilettää keltaisella menopelillä jo syksyn epävirallisilla lenkeillä ennen spinning-saliin siirtymistä.

Saatat huomata, että alat tarvita erilaisia teknisiä laitteita pyöräilyn tueksi, joita et aiemmin edes tiennyt tarvitsevasi. Harkitse! Mieti, haluatko yhtäkkiä olla teknokraatti vai ilahdutko aidosti treeniä tukevista laitteista ja sovelluksista. Sillä kaikista härpäkkeistä huolimatta tavoite eli Pariisiin pyöräily ei nopeudu tai muutu.

Pyörän lisäksi tulee maksettavaksi vaatteet ja matkan aikainen majoituspaketti. Lisäksi tiimit maksavat itse mm. huoltoauton löpöt. Asia, jota en itse tullut ajatelleeksi.

VI Varaudu ystävätulvaan

Kun tämän kauden kapteeni Antti aikanaan soitti minulle, hän kysyi, olenko varautunut siihen, että saan kerralla yli 40 uutta kaveria? Uusia, tuntemattomia henkilöitä, jotka opin tuntemaan kauden aikana. Ei ongelmaa, vastasin. Tiedän, että osa tämän kauden ihmisistä jää elämääni ainakin lenkkiseuraksi, kenties ajan myötä ystäviksi. Toiset ovat suulaita, toiset hiljaisempia. En edes ole yrittänyt miellyttää ketään, sillä teeskenteleminen tiiviillä 8 päivän ja 1300 km matkalla ei vaan onnistu.

Siitä huolimatta olemme joukkue, tiimi. Kaikkien kanssa on tultava toimeen. On avattava suu ja kerrottava mielipide ilman kiukkua tai aggressiota. On joustettava ja tehtävä kompromisseja. On oltava kärsivällinen. Kahdeksan päivää tiiviisti yhdessä on pitkä aika ja päivät venyvät.

VII Muista, miksi tätä tehdään

Pitkin vuotta tulee eteen tilanteita, joissa sinun täytyy osata kertoa tästä projektista tutuille ja tuntemattomille. Vaikka mukana olemalla teet hyvää itsellesi, tarkoitus on kuitenkin kerätä varoja lasten syöpäsairauksien tutkimukseen ja parannuskeinojen löytämiseen Aamu Säätiölle sekä Sylva ry:lle, joka tukee perheitä tilanteessa, jossa lapsi/lapset ovat sairastuneet. Tässä teet siis hyvää myös muille.

Se, että omat reiteni ja takapuoleni huutavat hoosiannaa pitkien lenkkien aikana ja jälkeen ei ole mitään verrattuna tilanteeseen, jossa lapsi sairastuu syöpään. Se muuttaa koko perheen tilanteen ja dynamiikan, ja vaatii luovimista tilanteessa, jossa itse täytyy jaksaa, vaikka voimia ei enää yhtään ole.

VIII Lopuksi tärkein – NAUTI!

Pitkin matkaa olen jo tuntenut ahdistusta siitä, kun tämä loppuu. Mitä sitten kuuluu tehdä? Tämä on koukuttava projekti, sillä vaikka tämä on sitonut vapaa-ajasta leijonanosan, ei se kuitenkaan ole estänyt minua elämästä kuten ennenkin. En ole luopunut kaikista juhlista tai kissanristiäisistä, vaikkakin olen vähentänyt niitä merkittävästi. En mm. ole vuosiin käynyt näin vähän keikoilla talven aikana. Mutta säännölliset treenit auttoivat siihen, että talvi meni kuin siivillä! Eipä ehtinyt paljon pimeyttä surkutella, kun oli koko ajan kalenterissa tekemistä.

Eihän se aina napannut, mutta nk. heikkoina hetkinä mietin kahta tiimimme jäsentä, jotka ovat menettäneet lapsensa syövälle. Sen jälkeen ei ole ollut vaikeaa nousta sohvalta treeneihin.

Toinen kausi on pyörinyt mielessä, mutta vielä en ole hakemusta jättänyt… Olisi ilman muuta helpompi toteuttaa tämä toisen kerran. Tieto ei tässä kohtaa lisää tuskaa, vaan on arvokasta. Toisaalta olisi kivaa myös olla vapaa ja tehdä mitä haluaa. Mutta, mutta…

Tärkein on kuitenkin tapahtunut erityisesti ulkopyöräilykauden alettua: olen löytänyt maantiepyöräilystä uuden harrastuksen. Olen rakastunut kevyeen rullailuun, vapauden ja vauhdin tunteeseen, maisemien nopeaan vaihtumiseen… Pidän myös porukassa pyöräilemisestä, koska se nyt vaan on hauskempaa niin. Eikä tunnu vastatuulet juurikaan.

Lähtöömme on enää reilut 40 päivää. Hurahdin tässä välissä armottomaan treenien tallentamiseen ja analysointiin, mutta nyt aion keskittyä loppuajasta nauttimiseen. Paljoa ei enää voi tehdä, talvi on nyt takana. Jos sitä ei älynnyt hyödyntää treenaamiseen, ei enää ole paljoa tehtävissä. Itse tunnen olevani valmis pitkään koitokseemme.

Summa summarum; jos haluat vuoden mittaisen seikkailun, hae mukaan.
Jos vielä mietit, tule infoomme innostumaan!